El Consorci Riba activa un pioner programa de mediació i convivència veïnal al barri de Camp Redó

  • Ajudar a prevenir i resoldre les divergències entre veïnats i promoure la convivència pacífica i el seu coneixement mutu són alguns dels objectius d’aquest programa
  • El pla inclou la figura del mediador veïnal, pionera a les Illes

El Consorci Riba de la Regidoria d’Habitatge de l’Ajuntament de Palma ha activat un programa de convivència i mediació  ciutadana al barri des Camp Redó que es planteja com a objectius bàsics promoure la convivència pacífica i el coneixement mutu entre les persones que habiten a la barriada; fomentar el diàleg per prevenir i/o resoldre els conflictes que puguin sorgir entre els veïns, afavorir la participació ciutadana i l’establiment de noves relacions d’interacció veïnal; contribuir a estructurar un moviment ciutadà participatiu, actiu i dinàmic; i sensibilitzar la població sobre els valors de la diversitat i la multiculturalitat.

Aquesta iniciativa inclou la creació de la figura del mediador veïnal, pionera a les Illes, i adreçada, entre altres funcions, a prevenir i resoldre les discrepàncies de tota casta que puguin sorgir entre els veïns – o entre aquests i altres entitats-, mitjançant el foment del diàleg i l’establiment d’un procés de mediació voluntari en el qual una tercera persona neutral i experta en la solució pacífica de les divergències ajudi les parts a arribar a un acord satisfactori per ambdues.

L’experiència acumulada pels serveis de mediació veïnal activats a altres ciutats espanyoles evidencien que aquest sistema funciona com a una eina molt eficaç en la resolució pacífica dels conflictes que afecten a la convivència ciutadana, divergències sovint relacionades amb les obres i reformes dels habitatges, l’ús dels espais comuns i del mobiliari públic, els renous, el tractament dels fems, el respecte dels horaris del descans, la tinença de mascotes, etcètera.

“Es tracta no només de cercar una solució dialogada als conflictes quotidians que es puguin presentar a la barriada, sinó també d’ajudar els habitants des camp Redó a resoldre problemes i dubtes, d’escoltar-los, de conèixer les seves necessitats, demandes i inquietuds, d’informar-los de tot all que els pugui interessar… En definitiva, d’estar a prop d’ells, proporcionar un canal de comunicació actiu i oferir-los el nostre suport en tot el que pugui estar al nostre abast”, assegura Antoni Talón, el mediador veïnal designat per a aquesta tasca pel Consorci Riba de la Regidoria d’Habitatge de l’Ajuntament de Palma.

L’àrea d’acció d’aquest treballador social expert en mediació no es limita a l’anomenada zona de “Corea”, sinó que compren també totes les vies incloses des del carrer Guillem Sureda Melendez fins a Sant Vicenç de Paül, així com les compreses entre General Riera i la carretera de Valldemossa.

El mediador veïnal ha tingut l’ocasió de participar en dos casos de mediació veïnal i ha acompanyat a alguns habitants del barri a intermediar amb altres entitats i/o serveis per tractar de solucionar situacions urgents derivades de dificultats greus. A més, ha començat a donar suport a la creació de comunitats de veïns i veïnes i atendre les demandes de les que ja hi ha.

Tot i així, en els primers mesos de funcionament, la seva tasca s’ha centrat bàsicament en visitar i presentar-se als responsables de les diferents comunitats i entitats veïnals des Camp Redó per tal de, per una banda, estudiar les seves necessitats i demandes i, per altra, d’informar-los sobre aquest nou servei i sobre la possibilitat que tothom pugui accedir-hi. “La idea -diu Antoni Talón-, és que la gent sàpiga que els programes dels serveis socials són molt amples i estan pensats per a tothom, i no només per a determinats col·lectius més desafavorits”.

El programa de convivència dóna suport també a les persones i les famílies reallotjades durant el pla de rehabilitació dels habitatges.

Es tracta, en suma, d’un nou canal de comunicació i d’interlocució que el Consorci Riba de la Regidoria d’Habitatge de l’Ajuntament de Palma posa a l’abast de la població des Camp Redó, al qual es pot accedir a través del següent formulari de contacte o a través del telèfon 971 20 23 26, de l’oficina del departament social d’aquest Consorci Riba, que coordina Joana Andreu.

——

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>