La recuperació, la rehabilitació de barris degradats al llarg del segle, en el casc antic de Palma:
Puig de Sant Pere.
Barri antigament vinculat a la pesca. Barri d’habitatge i vida de gent pescadora, un dels barris més tradicionals de la ciutat. La intervenció s’inicia el 1973.
Principals assoliments:
Intervenció professional:
- Més de cinquanta tècnics, de diferents disciplines professionals, van intervenir en la labor conferint-li heterogeneïtat, coparticipació i experiència.
Estudi tipològic i morfològic:
- En aquest pla s’introdueix per primera vegada un estudi tipològic i morfològic, que va servir de base per a la nova normativa i projectes a redactar.
Promoció d’habitatge públic:
- L’habitatge públic va ser l’actuació on es van centrar inicialment els esforços municipals en aquest barri, amb la finalitat de re-allotjar als resident que havien estat desallotjats dels seus habitatges.
Equipaments:
- Es va construir un Centre Cultural. El Projecte va consistir en la recuperació i ampliació d’un edifici existent per poder realitzar activitats i vida social veïnal.
Espais lliures públics i zones verdes:
- Es van realitzar operacions de esponjament i sanejament creant al barris espais com. Calle de Sant Pere cantonada Mestra, i carrers Midonera, dels Pescadors i de s’Olivera. Així com la zona verda, situada al carrer de la Pólvora.
Infraestructures:
- Va ser una intervenció fonamentalment urbanística que va oblidar la reactivació social i econòmica del barri.
- No es va trobar finançament per a emprendre les actuacions plantejades.
- No s’hi va implicar a la iniciativa privada.
- Es tracta de la renovació de les infraestructures, eliminació de cables i la repavimentació tradicional.
- Però aquestes actuacions, encara que innovadores i necessàries en el seu temps, varen resultar clarament insuficients i varen estar marcades per moltes mancances ja que:
- No obstant això, als plans que es redactaren posteriorment es va anar incorporant l’experiència acumulada i es corregiren en bona mesura aquestes deficiències.
Es Jonquet
Barri situat en els extramurs de l’espai emmurallat que delimita el Casc Antic, situat en un senzill pujol.
Pla d’Intervenció: Iniciada en 1985 i desenvolupada principalment entre 1990 i 1999, l’actuació municipal s’acull a la figura del Pla Especial de Protecció i Reforma Interior(PEPRI), que pretenia resoldre les reivindicacions dels veïns.
Promoció d’habitatges:
- En sis promocions es van crear trenta-set habitatges, tres locals i vuit places de pàrquing.
Creació de zones verdes:
- Van ser en total 6.892 m2 recuperats i destinats a zona verda.
Recuperació dels safaretjos:
- Amb aquest projecte es va recuperar un espai per la ciutat, usant en la recuperació tècniques artesanals i materials totalment tradicionals.
Recuperació del talús al mar
Restauració del Molí Nom de Déu i del Molí d’En Garleta.
Habitatges per a la tercera edat
Pel que fa al projecte que va guiar la intervenció al Puig de Sant Pere, el pla per al Jonquet va estar molt més elaborat i dotat d’una major consistència tècnica, però va resultar massa rígid i teòric en els seus plantejaments, no es va donar l’impuls necessari a la reactivació econòmica i social i tampoc es va promoure la incorporació de la iniciativa privada des del principi.
La Calatrava
Barri de curtidors de Palma, ocupa l’extrem més oriental de la façana marítima del Centre Històric.
Pla d’intervenció: Es tracta d’un nou Pla Especial de Protecció i Reforma Interior redactat per l’Ajuntament com a desenvolupament del Pla General. Aprovat a l’abril de 1989.
Principals assoliments:
Promoció d’habitatge públic:
- En dotze promocions s’han creat vuitanta-un habitatges, deu locals i trenta-dues places de pàrquing.
Infraestructures:
- Es renoven i soterren les xarxes de serveis, així es dur a terme la repavimentació dels carrers.
Equipaments:
- Casal Ciutat Antiga.
- Centre cívic, cultural i teatral, La Calatrava.
- Casal Alcover de la Obra Cultural Balear.
- Zona verda Dalt Murada
- Recuperació del Baluard del Príncep.
Totes aquestes actuacions, sense cap dubte necessàries i importants, tampoc varen generar impacte en la recuperació de l’activitat econòmica i el dinamisme social dels espais urbans.
UN PUNT D’INFLEXIÓ- LA INCORPORACIÓ DE PROGRAMES DE DINAMITZACIÓ SOCIAL I ECONÒMICA EN ELS PLANS DE REHABILITACIÓ URBANÍSTICA DE BARRIS DEGRADATS
L’experiència acumulada no dóna lloc a dubtes i es fa imprescindible la complementació dinamitzadora de la comunitat i de l’economia dels barris.
S’inicia una etapa d’actuació interactiva i coordinada de la Gerència d’Urbanisme, el Patronat Municipal de l’Habitatge i els Servei Socials de l’Ajuntament de Palma, i s’aconsegueix un tractament cada vegada més integral de l’acció rehabilitadora, social, econòmica i formativa.
Aquestes són algunes de les fites que combinen iniciatives socials amb urbanístiques.
- Escola Taller Bernat Deyá del Jonquet
Realitzada amb la col·laboració de FODESMA, es va rehabilitar i recuperar l’antic rentador del talús del Jonquet mitjançant una iniciativa de formació professional i inserció laboral. - Programa ocupacional en treballs de jardineria i pavimentació d’espais lliures a la plaça de Quadrado
Recuperació de la plaça amb la col·laboració de Deixalles mitjançant el programa de formació i inserció laboral inclòs a la iniciativa Horizon de la Comissió Europea.